• Autentificare
 Căutare      
Ocna Sibiului / Scurt istoric
 
Istoric Istoric Minimize

Localitatea a fost atestata documentar in anul 1263, dar descoperirile arheologice recente dovedesc cu prisosinta prezenta omului in aceste locuri din indepartatele timpuri ale preistoriei.

Dezvoltarea asezarii este legata insa de exploatarea sarii. Sarea de la Ocna Sibiului era extrasa inca din vremea dacilor, iar romanii - in timpul stapanirii lor in Dacia - au intensificat valorificarea ei, folosind tehnica vremii.

In secolele XV-XVI salina din Ocna Sibiului era considerata ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, in locul salinelor parasite s-au format lacuri a caror apa prezinta o concentratie mare de saruri.

Efectele terapeutice ale acestor ape au fost cunoscute din vremea dacilor si romanilor, dar dovezile scrise descoperite pana acum dateaza abia din evul mediu. Astfel, este cunoscut cazul unui ambasador al lui Rudolf al II-lea acreditat pe langa Mihai Viteazul, care, in 1598, a facut bai la Ocna Sibiului, in urma carora s-a simtit foarte bine.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, la initiativa unor specialisti din acea vreme, s-au facut analize chimice si studii medicale amanuntite asupra constitutiei chimice a apei din lacuri, precum si asupra proprietatilor terapeutice in difeirte afectiuni reumatismale. Ei doreau sa cunoasca daca prezinta interes economic punerea in valoare a potentialului balneoclimateric si turistic al localitatii.

Dezvoltarea statiunii a oferit si un temei economic pentru construirea caii ferate care leaga statiunea de orasul Sibiu si a unei halte care sa faciliteze traficul calatorilor.

Pe baza studiilor efectuate, specialistii au ajuns la concluzia necesitatii dezvoltarii statiunii si impunerii ei in circuitul turistic balneoclimatic national si international, asa incat, Ocna Sibiului este o localitate cautata anual de mii si mii de bolnavi sau de simplii turisti care doresc sa se trateze cu apele ei ori sa se bucure de cadrul natural, unde este asezata, de posibilitatile de agrement pe care le ofera....